Десетки хиляди богомолци и висши представители се сбогуваха във Ватикана с

...
Десетки хиляди богомолци и висши представители се сбогуваха във Ватикана с
Коментари Харесай

Благодаря, Бенедикт: Погребаха бившия папа в три ковчега

Десетки хиляди богомолци и висши представители се сбогуваха във Ватикана с някогашния папа Бенедикт XVI на траурната гала. Тя се ръководи от актуалният папа Франциск, предадоха международните организации.

На площада се организира двучасова литургия за починалия почетен папа. Тя беше ръководена от папа Франциск, който бе докаран на инвалидна количка. В литургията взеха участие кардинали, епископи и свещеници. Заупокойната гала завърши.

На траурната литургия за папа Йоан Павел Втори през 2005 година множеството, събрало се тогава на площад " Свети Петър " във Ватикана стартира да скандира: " Да бъде разгласен за светец неотложно ". Сега по време на траурната литургия за почетния папа Бенедикт Шестнадесети, която се ръководеше от папа Франциск, италианка издигна афиш, на който пишеше: " Да бъде разгласен за светец неотложно ", съобщи ДПА.

Над 1000 публицисти от 30 страни отразяваха погребението. 1000 служители на реда бяха мобилизирани да подсигуряват сигурността, като  бяха подпомогнати от доброволци от италианската гражданска отбрана

Според традицията Бенедикт XVI бе заровен в три ковчега. Тялото му е положено в ковчег от кипарисово дърво, в който ще бъдат сложени монети и метали, изсечени по време на неговото папство, неговият палиум (литургическа одежда), както и железен цилиндър с текст, който разказва годините му отпред на Римокатолическата черква.

Петдесет  и шест годишната Алесандра Апреа от град Мета ди Соренто край Неапол, носеща плаката, назова Бенедикт Шестнадесети " светец на вярата ". " Той беше изпратен от Бог да ни поведе, когато ние бяхме изгубени. Бенедикт беше мостът сред Йоан Павел Втори и Франциск. Нямаше да имаме Франциск без него ", съобщи тя. 

По време на заупокойната литургия папа Франциск пък похвали куража на Бенедикт Шестнадесети да се отдръпна от поста и съобщи, че това е отворило вратата за други папи да създадат същото, съобщи Асошиейтед прес. Неотдавна бе обявено, че папа Франциск към този момент е оставил писмени указания, в които изброява при какви условия той също ще се отдръпна от поста.

Относно ритуала по погребение на Бенедикт XVI в три ковчега, който е в действие и за всички папи, теологът Бари Етеридж от университета в Кент, споделя, че първият ковчег от кипарисово дърво, символизира, че папата е елементарен смъртен, както всички други. Вторият ковчег, който нормално или е от цинк, или от олово, символизира продължителността и устойчивостта. Върху него се слага елементарен кръст и табела с името на папата и продължителността на понтификата му. Третият дървен ковчег нормално е изработен или от кестен, или от бряст и символизира достолепието на папския пост. Той се заковава с пирони от чисто злато.

Церемонията беше тържествена, само че скромна, както би желал Бенедикт XVI. На нея участват редица знатни персони, държавни глави, министър председатели и министри. Италия ще бъде показана от президента Серджо Матарела, Германия президента Франк-Валтер Щайнмайер и от канцлера Олаф Шолц, а Франция от вътрешния министър Жералд Дарманен. На церемонията присъства и кралят на Белгия  - Филип, президентите на Полша и на Того, някогашната испанска кралица София.

В Германия епископалната конференция прикани църквите в страната да забият камбаните си в 10 ч. по Гринуич в памет на Йозеф Рацингер (както бе светското име на папа Бенедикт XVI). В Италия знамената пък през днешния ден са свалени на половина. А Португалия разгласи ден на народен печал. 

Много хора пристигнаха на площада още през нощта. Сред тях имаше богомолци и фенове на Бенедикт Шестнадесети, пристигнали от родната му Бавария, носещи обичайни баварски вълнени палта и баварски рокли. Някои от тях държаха плакати, на които на немски пишеше: " Благодаря, Бенедикт ".
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР